Ömür Boyu Hapis Cezası Almış ya da Bedeni Olarak Sakat Olan Birinin Ölümünde Destekten Yoksun Kalma Tazminatı İstenebilir mi? Adana Avukat

Ömür Boyu Hapis Cezası Almış ya da Bedeni Olarak Ciddi Halde Sakat Olan Birinin Ölümünde Destekten Yoksun Kalma Tazminatı İstenebilir mi?

Adana'da faalilyet gösteren ofisimizde destekten yoksun kalma tazminatı avukatı olarak bu davaların genellikle ölen kişinin sağladığı maddi desteğin yoksunluğunun ön plana çıktığını söyleyebiliriz.  Ancak, bir kişinin ömür boyu hapis cezası alması veya bedenen çalışamayacak durumda olması halinde de destekten yoksun kalma tazminatı talep edilebilir. Bu durumda, hapis cezası alan kişinin maddi destek sağladığı yakınları, bu destekten yoksun kalmaları nedeniyle tazminat talebinde bulunabilirler.

Desteğin Ömür Boyu Hapis Cezası Alması veya Bedenen Çalışmasının Mümkün Olmaması Hallerinde Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Alınabilir mi?

Ömür boyu hapis cezası, bir kişinin yaşamının geri kalan kısmını cezaevinde geçirmesi anlamına gelir. Ancak bu durum kişinin ailesine veya yakınlarına yardım edemeyeceği anlamına gelmez. Aynı durum bedenen çalışması mümkün olmayan destekler için de geçerlitdir. Destek cezaevinde yatarken ya da yatalak bir hasta iken kitap yazabilir ve beste yapabilir ve kendine bir şekilde telif haklarından gelir elde edebilir. Bir diğer durumda af çıkabilir ya da desteğin sağlığı düzelebilir.

Bu türden davaların bir diğer amacı desteğin aldığı hapis cezası nedeniyle maddi destek sağlayamayan kişinin ya da yatalak hasta yakınlarının maddi kayıplarını telafi etmek amacıyla açılmasıdır. Bu davalar, maddi destek sağlayan kişinin hapis cezası alması ya da yatalak hale gelmesi vs. durumlarda ekonomik olarak zor durumda kalan kişilerin haklarını koruma amacı taşır.

Maddi Tazminat Talep Edilebilecek Kişiler

1. Ailenin Maddi Destek Kayıpları: Hapis cezası veya ağır yaralanma nedeniyle maddi destekten yoksun kalan aile üyeleri, bu kaybı telafi etmek için tazminat talep edebilirler.
   
2. Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişiler: Ömür boyu hapis cezası alan malül kalan kişinin bakmakla yükümlü olduğu çocukları, eşleri veya yaşlı anne-babası, ya da bakmakta olduğu diğer kişiler de tazminat talep edebilir.

Adana Avukat Arabulucu Bilirkişi Ebru Civelek Çetin