İş Kazası Davası Ne Kadar Sürer? Adana Avukat

İş Kazası Mahkemesi Ne Kadar Sürer? Adana Avukat

İş kazası mahkemesi süresi, birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösteren bir süreçtir. Ancak genel olarak, Hukuk sistemimizde iş kazası davalarının süresi ortalama 450 gün olarak kabul edilir. Adana'da iş kazası uzmanı Avukat olarak gözlemlediğimiz dava süresini etkileyen faktörler önemlidir.

Bu süreyi etkileyen başlıca faktörler şunlardır:

1.Davanın karmaşıklığı, delil toplama süreci: Kazanın niteliği, yaralanmanın derecesi, tanık sayısı gibi faktörler davanın karmaşıklık derecesini belirler. Ayrıca yargılama sırasında dava dosyasında kusur, malüliyett (yaralanma ile sonuçlanmış ise) ve hesap bilirkişisine gider. Bu sebeple iş kazası davaları diğer alacak davalarına göre daha uzun sürebimektedir.

2.Mahkemelerin iş yükü: Mahkemenin iş yükü de dava süresini etkileyen önemli bir faktördür. İş yükünün yoğun olduğu durumlarda davalar daha uzun sürebilir.

  • Tarafların tutumu: Tarafların davaya gösterdiği ilgi, delil toplama süreçleri ve avukatların etkinliği de dava süresini etkiler. Bu süreci hızlandırmak adına bu davalarda uzman bir avukat ile davanızı takip ettirmeniz önem taşır.
  • İtirazlar ve temyizler: Dava sırasında yapılan itirazlar ve istinaf başvuruları da süreci uzatabilir.

Kanuni Süre:

  • Zamanaşımı: İş kazası nedeniyle açılan tazminat davalarının zamanaşımı süresi, iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren 10 yıl olarak belirlenmiştir. Yani, iş kazası sonucu oluşan zararın farkına varıldıktan sonra 10 yıl içerisinde dava açılmalıdır.
  • Davanın tamamlanması: Kanuna göre iş kazası nedeniyle açılan tazminat davalarının süresi 450 gün olarak belirlenmiştir. Ancak bu süre, davanın özelliklerine göre kısalabilir veya uzayabilir.

Avukatın önemi: Bir iş kazası davasında deneyimli aynı zamanda nitelikle hesap uzmanı olan bir iş hukuku avukatıyla çalışmak, süreci daha hızlı ve etkin bir şekilde yönetmenize yardımcı olacaktır.

Adana Avukat Arabulucu Bilirkişi Ebru Civelek Çetin