İş Kazasında Tam Kusurlu Çıkan İşçiye SGK Gelir Bağlar mı? Adana Avukat

İş Kazasında Tam Kusurlu Çıkan İşçiye SGK Gelir Bağlar mı ? Adana İş Kazası Uzman Avukat

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), iş kazası sonucu iş göremez hale gelen işçiye, işçinin kazada tam kusurlu olup olmadığını dikkate almaksızın bazı haklar tanır. Bu haklar arasında geçici iş göremezlik ödeneği ve sürekli iş göremezlik geliri bulunmaktadır. İşçinin tam kusurlu olması, bu ödemelerin yapılmasına engel teşkil etmez. Adana'da iş kazasında uzman kadromuzla hizmet veren ofisimizde bu yöne ilişkin ihtilaflarda bize başvuran kişilere yardımcı olmaya çalışmaktayız.

SGK'nın Sağladığı Haklar

1. Geçici İş Göremezlik Ödeneği:
- İş kazası sonucu geçici olarak çalışamaz hale gelen işçilere, geçici iş göremezlik ödeneği verilir.
- Bu ödenek, iş kazasının olduğu tarihten itibaren işçinin iş göremez olduğu süre boyunca ödenir.

2. Sürekli İş Göremezlik Geliri:
- İş kazası sonucu kalıcı olarak iş göremez hale gelen işçilere, sürekli iş göremezlik geliri bağlanır.
- Sürekli iş göremezlik geliri, işçinin iş gücünde kaybettiği orana göre hesaplanır ve ömür boyu ödenir.

İşçinin Kusur Oranının Etkisi

Kusur Oranının Gelir Üzerindeki Etkisi:
- İşçinin kazada tam kusurlu olması, SGK tarafından bağlanacak geçici iş göremezlik ödeneği veya sürekli iş göremezlik gelirini etkilemez. SGK, işçinin kusur durumuna bakmaksızın bu ödemeleri gerçekleştirir.
- Ancak SGK, yaptığı ödemeler nedeniyle işverenden veya diğer sorumlulardan rücu yoluyla (geri talep) ödeme talep edebilir. Bu durum, işçi için değil, işveren için bir yükümlülük yaratabilir.

Özetle SGK, iş kazası sonucu iş göremez hale gelen işçilere geçici iş göremezlik ödeneği ve sürekli iş göremezlik geliri bağlar. İşçinin tam kusurlu olması, bu ödemelerin yapılmasına engel teşkil etmez. Ancak, SGK yaptığı ödemeleri işverenden veya diğer sorumlulardan geri talep edebilir. İş kazası ve SGK ödemeleri konusunda daha detaylı bilgi almak ve kişisel durumunuza uygun yönlendirmeler için bir iş hukuku avukatına başvurmanız faydalı olacaktır.

Adana Avukat Arabulucu Bilirkişi Ebru Civelek Çetin