Adana Avukat Askerlik Nedeniyle İşten Ayrılan İşçilerin Hakları Kıdem Tazminatı İşsizlik Maaşı

ADANA ASKERLİK NEDENİYLE İŞTEN AYRILAN İŞÇİNİN HAKLARI AVUKATI

Askerlik nedeniyle işten ayrılmak zorunda kalan işçinin hakları, askerlik dönüşünde işe alınmama durumunda yapabilecekleri ve işsizlik maaşı hakkı aşağıda detaylandırılacaktır. 

1. Askerlik Nedeniyle İşten Ayrılan İşçinin Hakları
Askerlik nedeniyle işten ayrılan işçiye, çalıştığı süre boyunca kazandığı bazı haklar ödenir:

- Kıdem Tazminatı: İşçi en az 1 yıl çalışmışsa, kıdem tazminatına hak kazanır. Kıdem tazminatı, çalışılan her yıl için 30 günlük giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanır.

- Kullanılmayan Yıllık İzin Ücreti: İşçi, kullanmadığı yıllık izinlerinin ücretini talep edebilir. Bu izinler, işten ayrıldığı tarihte işçiye ödenmelidir.

- Son Maaş ve Diğer Ücretler: İşçinin son maaşı, varsa fazla mesai ücretleri, primler ve diğer ek ödemeleri de işten ayrıldığı tarihte ödenir.

2. Askerlik Dönüşünde İşe Alınmazsa İşçinin Yapabilecekleri

Askerlik dönüşünde eski iş yerine geri dönmek isteyen işçi, bazı adımlar atabilir:

- Başvuru: İşçi, askerden döndükten sonra 2 ay içinde eski iş yerine geri dönmek için başvurmalıdır. İşverenin, boş pozisyon varsa işçiyi işe alma yükümlülüğü bulunur.

- İşe Alınmama Durumunda Haklar: İşçi, işverene başvurduğu halde işe alınmazsa, şu adımları atabilir:
  - İşe İade Davası: İşçi, işverene karşı işe iade davası açabilir. Mahkeme, işverenin işçiyi tekrar işe almasına karar verebilir. Eğer işveren bu karara uymazsa, işçiye tazminat ödemek zorunda kalabilir.
  - Kötü Niyet Tazminatı: Eğer işverenin işe almama kararında kötü niyet olduğu kanıtlanırsa, işçi kötü niyet tazminatı talep edebilir.

Bu süreçlerde, işçinin haklarını tam olarak koruyabilmesi için hukuki danışmanlık alması ve dava açmadan önce gerekli belgeleri ve bilgileri toplaması önemlidir. Adana'da bulunan ofisizimizde askerlik nedeniyle işten ayrılan işçilere gerek avukat gerek arabulucu ve gerekse özel bilirkişi olarak yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Adana Arabulucu Avukat Bilirkişi Ebru Civelek Çetin