Hastalar Tedavi Evraklarını Nasıl Alır? Avukat Adana 2024

Hastalar Tedavi Evraklarını Nasıl Alır? Avukat Adana 2024

Hasta Hakları Yönetmeliğnin 16. maddesine göre hasta sağlık durumu ile ilgili bilgiler bulunan dosyayı ve kayıtları, doğrudan veya vekili veya kanuni temsilcisi vasıtası ile inceleyebilir ve bir suretinialabilir. Bu kayıtlar, sadece hastanın tedavisi ile doğrudan ilgili olanlar tarafından görülebilir. Adana Barosuna kayıtlı Sağlık ve Tıp Hukuku uzmanı Av. Ebru Civelek Çetin nasıl yollar izlenebileceği aşağıda belirtmektedir. 

1. Hastane veya Sağlık Kuruluşuna Başvuru

A. Başvuru Yeri:
- Hastanın tedavi gördüğü hastanenin hasta kayıt birimi veya sağlık kuruluşunun ilgili birimi.

B. Başvuru Şekli:
- Şahsen Başvuru: Hasta veya yasal temsilcisi, kimlik belgesi ile birlikte hastanenin ilgili birimine şahsen başvurabilir.
- Online Başvuru: Bazı hastaneler ve sağlık kuruluşları, online portal veya e-posta yoluyla başvuruları kabul edebilir.

C. Gerekli Belgeler:
- Kimlik Belgesi: Hastanın veya yasal temsilcisinin kimlik belgesi (T.C. kimlik kartı, pasaport vb.).
- Vekaletname: Eğer başvuru avukat tarafından yapılacaksa burada avukatınıza verilecek vekaletnamede kişisel sağlık verilerini almaya şeklinde özel bir yetkinin bulunması gerekmektedir.

2. Hukuki Destek ve Yardım
- Hasta Hakları Birimi: Eğer başvuru sürecinde herhangi bir sorun yaşanırsa, hastane bünyesindeki Hasta Hakları Birimi’nden destek alınabilir.
- Sağlık Bakanlığı: Sağlık hizmetleriyle ilgili sorunların çözümü için Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) ile iletişime geçilebilir.

3. Elektronik Sağlık Kayıtları (e-Nabız)
- e-Nabız Sistemindeki Kayıtlar: e-Nabız’a giriş yapmak için e-Devlet şifresi veya mobil imza kullanılabilir. Sistemdeki veriler, hastanın tüm sağlık geçmişini içerir ve kolay erişim sağlar.

Bu adımlar, hastaların tedavi evraklarını almak için izlemesi gereken genel prosedürleri kapsamaktadır. Her sağlık kuruluşunun kendi uygulamaları ve prosedürleri olabileceği için, başvuru öncesinde ilgili sağlık kuruluşundan detaylı bilgi almak faydalı olacaktır.

Ebru Civelek Çetin Adana Avukat Arabulucu Bilirkişi