Hangi Durumlarda Tazminat Alabilirsiniz?

Hangi Durumlarda Tazminat Alabilirsiniz? Adana Tazminat Avukatı

Tazminat, bir kişinin uğradığı zararların karşılanması amacıyla mahkeme kararıyla veya taraflar arasındaki anlaşma ile ödenen bedeldir. Adana'da bulunan ofisimizde tazminat hukuku uzmanı avukat olarak tazminat davalarında tarafımıza başvuranlara hukuki destek sağlamaktayız. Tazminat alabileceğiniz başlıca durumlar şunlardır:

1. İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları

   - İş kazası sonucunda bedensel zarar veya ölüm meydana gelmişse, mağdur çalışan veya vefat durumunda yakınları tazminat talep edebilir.
   - Çalışanın, meslek hastalığı nedeniyle sağlığının bozulması durumunda da tazminat talep etme hakkı doğabilir.

2. İşten Haksız Yere Çıkarılma (İş Hukuku)

   - İşten haksız yere çıkarılan bir işçi, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötüniyet tazminatı vb. durumlarda tazminat talep edebilir.
   - İşverenin iş sözleşmesini geçerli bir sebep olmaksızın feshetmesi durumunda, çalışan işe iade davası açıp lehine sonuçlanır ise tazminat alma hakkına sahip olur.

3. Trafik Kazaları

   - Trafik kazası sonucunda bedensel zarar gören kişi, kazada kusurlu olan kişiden veya sigorta şirketinden maddi ve manevi tazminat talep edebilir.
   - Kaza sonucu ölüm durumunda ölenin yakınları, destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilir.

4. Malpraktis (Tıbbi Hata)

   - Doktorun veya sağlık personelinin hatalı tıbbi müdahalesi (malpraktis) sonucunda meydana gelen zararlar için hasta veya hasta yakınları **tazminat davası** açabilir.
   - Bu durumda hem maddi tazminat (tedavi masrafları, gelir kaybı) hem de manevi tazminat talep edilebilir.

5. Mobbing (Psikolojik Taciz)

   - İşyerinde çalışan üzerinde sistematik olarak baskı, psikolojik taciz veya mobbing uygulanması durumunda çalışan, işverenden tazminat talep edebilir.
   - Bu durumda işten ayrılma kararı veren çalışan, hem maddi hem de manevi tazminat alabilir.

6. Haksız Fiil

   - Bir kişinin kasıtlı veya ihmalkar bir şekilde başkasına zarar vermesi durumunda (örneğin, saldırı, hakaret, iftira) zarar gören kişi tazminat talep edebilir. 
   - Bu, hem maddi zararı hem de manevi zararları kapsayabilir.

7. Sözleşmenin Haksız Feshi

   - Taraflar arasında imzalanan bir sözleşmenin haksız şekilde feshedilmesi durumunda, sözleşmeyi haksız yere fesheden taraf karşı tarafa tazminat ödemek zorunda kalabilir.

8. Boşanma Davalarında Tazminat

   - Boşanma davasında kusurlu olan taraf aleyhine maddi ve manevi tazminat talep edilebilir. Kusurlu eş, evliliğin sona ermesi nedeniyle karşı tarafa uğrattığı maddi ve manevi zarardan sorumlu tutulabilir.

9. Kira Hukuku

   - Kiracının kira sözleşmesini haksız şekilde feshetmesi, taşınmaza zarar vermesi veya taşınmazı amacı dışında kullanması ve vs. durumlarda, mal sahibi tazminat talep edebilir.

10. Tüketici Hukuku

   - Tüketicinin ayıplı mal veya hizmet satın alması ve bu durumdan zarar görmesi halinde, tüketici üretici veya satıcıdan maddi tazminat talep edebilir.

11. Haksız Tutuklama ve Gözaltı

   - Haksız yere tutuklanan veya gözaltına alınan kişiler, devlete karşı maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Mahkeme kararına göre kişinin itibar kaybı ve yaşadığı manevi zararlar için tazminat ödenebilir.

Her bir tazminat davasının dayandığı hukuki gerekçe ve ispatlanması gereken unsurlar farklıdır, bu yüzden bu süreçlerde uzman bir avukat desteği önemlidir.

Adana Avukat Arabulucu Ebru Civelek Çetin