Belirli Süreli Hizmet Akdinin Erken Feshinde Kalan Süre Ücreti (Maddi Tazminat)

Belirli Süreli Hizmet Akdinin Erken Feshinde Kalan Süre Ücreti (Maddi Tazminat)

Belirli Süreli Hizmet Akdinin Erken Feshinde Kalan Süre Ücreti (Maddi Tazminat) Avukatı Adana

Belirli süreli iş sözleşmesinin süre bitiminden önce işveren tarafından haksız feshi durumunda, işçi "kalan süre ücreti" veya "bakiye süre ücreti" adı verilen bir maddi tazminat talep edebilir. Adana'da faaliyet gösteren ofimizde kalaln süre ücreti (maddi tazminat) avukatı olarak bu durumdaki işçilere hukuki destek sağlamaktayız. Bu tazminat, işçinin sözleşme süresi dolmadan fesih nedeniyle kaybettiği ücretleri kapsar.

Kalan Süre Ücreti Nedir?

Kalan süre ücreti, belirli süreli iş sözleşmesinin süresi bitmeden önce haksız olarak feshedilmesi halinde, işçi mahrum kaldığı bu ücretleri ve diğer menfaatlerinin ödenmesini talep edebilir.

Kalan Süre Ücretinin Hesaplanması

1. Ücretin Belirlenmesi:
İşçinin iş akdinin feshedildiği tarihteki giydirilmiş brüt ücreti esas alınır. Giydirilmiş ücret, işçinin brüt maaşına ek olarak, sürekli ve düzenli olarak aldığı tüm yan hakların (örneğin, yol parası, yemek ücreti, primler, ikramiyeler, sosyal yardımlar gibi) toplamından oluşur.

2. Kalan Sürenin Hesaplanması:
Sözleşmenin feshedildiği tarih ile sözleşmenin sona erme tarihi arasındaki süre hesaplanır. Bu süre, ay, hafta veya gün olarak hesaplanabilir.

3. Tazminat Miktarının Hesaplanması:
Belirlenen ücret ile kalan süre çarpılır. Bu işlem sonucunda, işçinin kalan süre boyunca alması gereken toplam ücret hesaplanır. 

4. Takdiri İndirim:
Bakiye Süre Ücreti tazminatında, mahkemeler tarafından takdiri indirim yapılabilir. Takdiri indirimin oranı, hakimin takdirine bağlıdır yani sabit bir oran yoktur. Genellikle işçinin fesih sonrası kısa sürede iş bulması, iş sözleşmesinin kalan süresinin çok uzun olması, tarafların ekonomik durumu ve fesih sonrası ortaya çıkan koşullar göz önüne alınarak indirim yapılabilir.

Adana Avukat Arabulucu Bilirkişi Ebru Civelek Çetin 2024