Adana İşe İade Davası Uzmanı Avukat

İŞE İADE DAVASI UZMANI AVUKAT ADANA

İşe iade davası, haksız ve geçersiz bir nedenle işten çıkarılan işçinin, eski işine geri dönebilmesi için açtığı hukuki bir dava türüdür. Bu dava, işçinin işten çıkarılmasının kanuna aykırı olduğunu ileri sürmesi durumunda, iş güvencesinin sağlanması amacıyla açılır. Adana barosuna kayıtlı avukatlar olarak ofisimize başvuran kişilere işe iade davalarında uzman avukatlar olarak hukuki yardımda bulunmaktayız.

1. İşe İade Davası Şartları

-İşyerinde otuz veya daha fazla işçi çalıştırılması, 
-İşçinin en az altı aylık kıdemi olması, 
-Belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışması, 
-İş akdinin işveren tarafından feshedilmesi
-İşveren tarafından yapılan feshin geçerli bir sebebe dayanmamasıdır

Bu şartlar aşağıda detaylı bir şekilde değerlendirilecektir. Buna göre;

a. Geçerli Sebep Oluşturmayacak Şartlar

4857 sayılı yasanın 18. maddesine göre özellikle aşağıdaki hususlar fesih için geçerli bir sebep oluşturmaz:
- Sendika üyeliği veya çalışma saatleri dışında veya işverenin rızası ile çalışma saatleri içinde sendikal faaliyetlere katılmak.
- İşyeri sendika temsilciliği yapmak.
- Mevzuattan veya sözleşmeden doğan haklarını takip veya yükümlülüklerini yerine getirmek için işveren aleyhine idari veya adli makamlara başvurmak veya bu hususta başlatılmış sürece katılmak.
- Irk, renk, cinsiyet, medeni hal, aile yükümlülükleri, hamilelik, doğum, din, siyasi görüş ve benzeri nedenler.
- 74 üncü maddede öngörülen ve kadın işçilerin çalıştırılmasının yasak olduğu sürelerde işe gelmemek.
- Hastalık veya kaza nedeniyle 25 inci maddenin (I) numaralı bendinin (b) alt bendinde öngörülen bekleme süresinde işe geçici devamsızlık.

b. İşçinin Kıdemi
İşe iade davası açmak isteyen işçinin işyerinde en az altı aylık kıdemi olması gerekmektedir.  Bu süre yasaya göre aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde geçen süreler birleştirilerek hesap edilir. 

c. İşyeri Çalışan Sayısı
İşe iade davası açmak için işyerinde en az 30 işçinin çalışması gerekmektedir. İşverenin aynı işkolunda birden fazla işyerinin bulunması halinde, işyerinde çalışan işçi sayısı, bu işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısına göre belirlenir.

2. İş Akdinin Geçerli Nedenle Feshinde Usul

İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin 25 inci maddenin (II) numaralı bendinde sayılan hallerde iş akdini haklı nedenle bildirimsiz fesih hakkı saklıdır. 

3. Dava Açma Süresi

İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri uyarınca adliyelerde bulunan arabulucuk büroları aracılığıyla arabulucuya başvurmak zorundadır. Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması halinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir. Taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede iş mahkemesi yerine özel hakeme de götürülebilir. Arabulucuya başvurmaksızın doğrudan dava açılması sebebiyle davanın usulden reddi halinde ret kararı taraflara resen tebliğ edilir. Kesinleşen ret kararının da resen tebliğinden itibaren iki hafta içinde arabulucuya başvurulabilir.

4. İspat Külfeti ve Davanın Hızlı Bir Şekilde Sonlandırılması

Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. Ancak işçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür.
İş iade davaları ivedilikle sonuçlandırılır. Mahkemece verilen karar hakkında istinaf yoluna başvurulması halinde, bölge adliye mahkemesi ivedilikle ve kesin olarak karar verir.

5. Feshin Geçersizliğine Karar Verildikten Sonra Yapılacak İşlemler

İşçi işe iadesine ilişkin kesinleşen mahkeme kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır. İşçi bu süre içinde başvuruda bulunmaz ise, işverence yapılmış olan fesih geçerli bir fesih sayılır ve işveren sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olur.

İşe iade için işverene başvuran işçiyi işveren bir ay içinde işe başlatmak zorundadır. İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az dört aylık boşta geçen süre ücreti ile en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur.

Feshin geçersizliğine karar verdiğinde mahkemece işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarı da tespit edilir.  

İşçiye kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ödenir.

6. Arabuluculuk Aşamasında Anlaşma

Arabuluculuk faaliyeti sonunda tarafların, işçinin işe başlatılması konusunda anlaşmaları halinde;
a. İşe başlatma tarihini,
b. Üçüncü fıkrada düzenlenen ücret ve diğer hakların parasal miktarını,
c. İşçinin işe başlatılmaması durumunda ikinci fıkrada düzenlenen tazminatın parasal miktarını,
belirlemeleri zorunludur. Aksi takdirde anlaşma sağlanamamış sayılır ve son tutanak buna göre düzenlenir. İşçinin kararlaştırılan tarihte işe başlamaması halinde fesih geçerli hale gelir ve işveren sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olur.

Adana Avukat Arabulucu Avukat Ebru Civelek Çetin